fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
image
9
juni

Leren omgaan met een beperking

Gepuf en gekreun. Af en toe een scheldwoord. Een lange rij rolstoelers die zich voortbeweegt door de dorpskern van 's-Gravendeel. Heuveltje op, stoeprandje af. En als dat dan even niet meer lukt, stap je er 'gewoon' even uit.

 
Maar als je door een beperking aan die rolstoel gekluisterd zit, kun je er bij tegenslag niet zomaar even uitstappen! En juist dàt is een van de speerpunten die de leerlingen van de groepen 8, waaronder De Bouwsteen, deze ochtend meekrijgen. Het betekent niet dat je niets meer kan, maar je zult je moeten aanpassen en je leven anders moeten inrichten.
 
Het buitenparcours in de rolstoel is traditiegetrouw een van de onderdelen van de sportdag gehandicapten, georganiseerd door het Platform Gehandicaptenbeleid Hoeksche Waard i.s.m. Sportservice Zuid-Holland. Jaarlijks worden groep 8 leerlingen uit 's-Gravendeel e.o. uitgenodigd om kennis te maken met aangepaste sporten. De kinderen krijgen alle ins en outs te horen over oorzaken en leven met beperkingen, ze krijgen filmpjes te zien over de meest uiteenlopende aangepaste sporten en ervaren zelf hoe het is om in een rolstoel door het dorp te rijden. En zo komen ze deze ochtend heel wat obstakels tegen: van versperde stoepen door reclameborden of geparkeerde auto's tot heuvel op en af rijden bij 't Schenkeltje.
Ook leren ze met goalbal afhankelijk te zijn van hun gehoor (dit spel wordt geblinddoekt gespeeld) en spelen ze partijtjes rolstoelbasketbal o.l.v. een gelauwerde coach bij de Paralympische Spelen.
 
Al met al een soms vermoeiende maar inspirerende dag waarbij leerlingen nòg meer respect kregen voor mensen die ondanks hun beperking, toch de uitdaging van het sporten opzoeken en daarbij niet 'gewoon' even kunnen uitstappen als het tegenzit!