Wie zijn wij?
We werken in een fijn schoolgebouw, met frisse kleuren, afgestemd meubilair en moderne faciliteiten. Een gebouw waarin het prettig leren is. Het gebouw is ruim en licht. Rondom de centrale hal liggen zestien lokalen. Het podium in de hal is onmisbaar bij speciale gelegenheden, vieringen en uitvoeringen. In de centrale hal zijn diverse werkplekken gecreëerd waar de kinderen met elkaar kunnen samenwerken of waar zij zich in alle rust kunnen terugtrekken om zelfstandig aan het werk te gaan. We hebben een speciale ruimte, aangrenzend aan de hal, waar crea gegeven kan worden.
Onze missie
Op De Bouwsteen staat de ontwikkeling van het kind centraal. Om tot leren te kunnen komen is het belangrijk dat de kinderen zich prettig voelen, geborgenheid vinden en voelen dat zij ertoe doen. Op De Bouwsteen is aandacht voor de verschillen tussen kinderen, worden talenten van kinderen gestimuleerd en werken wij vanuit een positieve benadering. Wij zoeken hierbij naar verbindingen. De verbinding tussen het kind en de wereld waarin zij leven. De verbinding tussen kinderen, ouders en leerkrachten. Wij zien de ontwikkeling van de kinderen als een gezamenlijke verantwoordelijkheid, zoals zichtbaar wordt in onze gouden driehoek.
Binnen deze driehoek gelden een aantal randvoorwaarden:
- Wij voelen ons allemaal gehoord, begrepen en veilig.
- Wij respecteren elkaar en gaan goed met elkaar om.
- Wij doen wat we zeggen en zeggen wat we doen.
- Wij hebben hoge en positieve verwachtingen van elkaar.
- Wij werken vanuit de visie van de school, gekoppeld aan de identiteit van de school
Onze visie
Op De Bouwsteen geloven we dat goed onderwijs begint bij een veilige en fijne leeromgeving. Positieve relaties tussen leerkrachten en leerlingen vormen de basis. We besteden hier structureel aandacht aan via de methode Kwink en ons gedragsplan. Leerkrachten werken aan vertrouwen en betrokkenheid door persoonlijke aandacht en hoge verwachtingen van elke leerling.
Wij zien het overdragen van kennis als een kerntaak van het onderwijs. In ons lesaanbod staan de basisvaardigheden taal en rekenen centraal. Deze zijn essentieel voor een succesvolle schoolloopbaan en deelname aan de maatschappij. Leren begint bij kennis: we zorgen dat deze goed verankerd wordt door herhaling, het activeren van voorkennis en het werken vanuit vaste lesstructuren.
Daarom werken we met Expliciete Directe Instructie (EDI). Dit betekent dat de leerkracht de uitleg geeft, de les duidelijk opbouwt en alle leerlingen actief betrekt. Zo maken we het leren voor iedereen toegankelijk. Binnen deze aanpak is ruimte voor differentiatie: we stemmen instructie, leertijd en leerstof af op de behoeften van de leerling.
We vinden het belangrijk om zicht te houden op de ontwikkeling van onze leerlingen. In de onderbouw doen we dit via observaties; in de bovenbouw gebruiken we methodegebonden en onafhankelijke toetsen (zoals CITO). Niet om leerlingen te beoordelen, maar om ons onderwijs te verbeteren. Zo zorgen we ervoor dat ieder kind zich optimaal ontwikkelt – op cognitief én sociaal-emotioneel gebied.
De verbindende factor in de organisatie is de leerlingenzorg. De basis is het schoolklimaat waar kinderen zich veilig, prettig en geborgen voelen. Wij geloven dat een goede samenwerking tussen school, ouders en leerlingen leidt tot een goede ontwikkeling van het kind, waardoor ons motto ‘plezier in leren doet leren’ optimaal tot zijn recht komt.