fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
image
29
april

Voorbereiding dodenherdenking 's-Gravendeel

Voorafgaand aan de dodenherdenking op de oude begraafplaats in 's-Gravendeel, is er om 19.00 uur een herdenkingsmoment in de Grote Kerk van het dorp. Er zal ook een rol zijn weggelegd voor kinderen van de basisschool. Zo zal er een gedicht worden voorgedragen.
Aansluitend gaat de stoet naar de oude begraafplaats. Twee kinderen uit groep 7 van cbs De Bouwsteen zullen daar een krans leggen bij het door de school geadopteerde Indië monument.
 
In de voorbereiding op de dodenherdenking ging groep 7 eerder naar de begraafplaats om daar de verhalen te horen over het oorlogsmonument en de mensen die tijdens of net na de Tweede Wereldoorlog zijn overleden. Ook de gevallen soldaten die genoemd staan op het Indiëmonument. De kinderen luisterden aandachtig naar Will van Velsen, lid van de Historische Vereniging en oud-juf van De Bouwsteen.
 
Veel indruk maakte het verhaal van een 11-jarige leeftijdsgenoot die in het laatste oorlogsjaar dodelijk werd gewond door een granaatscherf.
Henk Reedijk werd op 3 april 1945 in de lies getroffen door een scherf van een door de geallieerden afgeschoten granaat. Hij ging net de schuilkelder uit om z'n kleine broertje terug te trekken, die wilde weglopen. De slagader werd daarbij doorgesneden en Henk kon niet meer gered worden. Minder dan een maand voor de bevrijding........