Circulair ontwerpen heeft de toekomst
Het opnieuw gebruiken van grondstoffen van een product waarbij afval eigenlijk niet meer bestaat, staat op dit moment in het centrum van de belangstelling. Afval scheiden en recyclen zijn aardig aan het inburgeren. Dat is al een belangrijke stap maar het zou nog beter kunnen: al nadenken bij het ontwerpen van bijvoorbeeld producten over levensduur, eenvoudig vervangen van onderdelen, etc. Dit heeft alles te maken met het opraken van onze grondstoffen!
Code Groen, een stichting voor natuur-, milieu- en duurzaamheidseducatie geeft deze weken lessen op De Bouwsteen in circulair ontwerpen.
Met een velletje papier en slechts één hulpmiddel zoals plakband, paperclips of elastiekjes gingen de leerlingen een oplossing bedenken voor een zgn. ontwerpvraag (bv.'Hoe kun je waterpret hebben zonder dat het veel water kost?) De kinderen waren heel enthousiast en inventief in hun ontwerpen! En toen kwam er een frustratie momentje: ze kregen een andere ontwerpvraag en gingen met de materialen van hun eerste ontwerp een nieuwe oplossing bedenken. Het doel van deze workshop was om te ontdekken wat circulair ontwerpen is. Ze moesten nu dus nadenken over hergebruik van 'oude' materialen zonder toevoegingen. Makkelijk was het niet, maar uiteindelijk kwamen er ook hier weer interessante en innovatieve ontwerpen uit de bus.